Långvarig smutskastning

Någon har skrivit falska, stötande och ogrundade saker om mig på nätet och olika sociala plattformar. Detta har pågått i några år nu. Dessa skvaller och lögner har redan spridit sig till många människor, vilket har till exempel orsakat problem i jobbsammanhang. Mitt rykte har förstörts. När man googlar mitt namn är konversationer som innehåller falsk information de första sökresultaten. Finns det någonting man kan göra åt detta?

Man, 27 år

Så hjälpte SomeBuddy.

Hej!

Tack för att du har berättat om din situation för SomeBuddy. Tråkigt att höra att någon har skrivit falska, stötande och ogrundade saker om dig på nätet och på olika sociala plattformar. Vad bra att du kontaktar oss för hjälp! Nedan kan du läsa vår bedömning om din situation samt våra rekommendationer om vad du kan göra.

Har det skett ett brott

Du har berättat att stötande information och lögner om dig har cirkulerats på flera olika plattformar i några år nu. De har redan spridit sig till många personer och orsakat problem med din sysselsättning. Att sprida falska och förolämpande påståenden på internet kan vara ett brott, nämligen ärekränkning. Även om alla typer av lögner är oacceptabla, är vissa lögner och påståenden mer allvarliga i lagens mening än andra. I den juridiska bedömningen tar man bland annat hänsyn till det exakta innehållet i de falska påståendena, hur stötande de är och hur många människor har påståendena spridits till. Du har berättat att smutskastningen har orsakat dig mycket besvär och att det också haft en inverkan på din sysselsättning. Vi bedömer att kraven för ärekränkning är uppfyllda i din situation.

Vad du borde göra

Din situation verkar allvarlig och ingen ska behöva stå ut med sådan smutskastning. Vi rekommenderar att du gör en polisanmälan. Det är viktigt att ge polisen så mycket information som möjligt om det som har hänt: när situationen började, om du vet vem som har börjat sprida rykten, på vilka plattformar ryktena har spridits och när. Kom också ihåg att berätta för polisen om konsekvenserna av smutskastningen, t.ex. eventuella inkomstbortfall eller psykisk skada.

Du kan samla alla stötande och förolämpande kommentarer genom skärmdumpar varje plattform för sig, d.v.s. samla kommentarer och meddelanden skrivna på samma kanal. Det kan kännas jobbigt att samla allt bevis och information men det främjar handläggning av ärendets prövning hos polisen avsevärt. Det vore bra om exempelvis dina närstående skulle kunna hjälpa till med att samla in allt material. Ingen ska behöva läsa nedsättande kommentarer om sig själv och vi rekommenderar inte att du går igenom kommentarerna ensam. Situationen i sig har säkert varit en mental prövning, så det är viktigt med stöd från dina nära och kära under bevissamlingen och även därefter.

När du har samlat in all bevisning bör du kontakta admin för alla kanaler och sociala plattformar och be dem ta bort alla dessa inlägg eller kommentarer. Enskilda kommentarer kan rapporteras till admin med hjälp av plattformens rapporteringsfuktioner. Kontrollera också ifall det finns möjlighet kontakta plattformens admin direkt. När det gäller en tråd med flera kommentarer eller när uttalanden är spridda över samma plattform under flera olika trådar, kan det vara en bra idé att rapportera hela situationen och dess omfattning till direkt till admin.

Ditt välmående är viktigt

Spridning av rykten och smutskastning är tråkigt nog ett vanligt fenomen på sociala medier och kan hända vem som helst. Kom ihåg att du inte har gjort något fel! Det är enbart en tillfällighet att detta har hänt just dig. Du behöver inte känna dig ensam. Berätta om din situation för en närstående. Vid behov kan det vara bra att kontakta professionell hjälp också. Det är viktigt att du tar hand om dig. Om du behöver stöd gällande rättsprocessen kan du också få bland annat gratis samtalsstöd, råd och vägledning via Brottsofferjouren. Du behöver inte ha polisanmält brottet för att få stöd. Brottsofferjourernas nationella telefoncentral har normalt öppet Måndag-fredag kl. 9.00-19.00, 0200 - 21 20 19. https://www.brottsofferjouren.se/startsida/

Hjälpte vårt svar dig? Tveka inte att kontakta oss om du önskar att få mer information eller hjälp. Vi hjälper dig gärna!

Med hälsningar,
SomeBuddy-teamet