Doxing via dejtingsida

Någon har lagt upp en bild på mig, min e-postadress, mitt telefonnummer, min adress och information om att jag säljer sexuella tjänster på en anonym dejtingsida. Jag har fått dussintals meddelanden: e-post, SMS och samtal från okända nummer. Många meddelanden har varit väldigt oroväckande. Jag får dem varje dag och jag vågar inte röra mig ute längre.

Kvinna, 24 år

Så hjälpte SomeBuddy.

Hej!

Tack för att du har berättat om din situation för SomeBuddy. Tråkigt att höra att någon har lagt upp en bild på dig, med dina kontaktuppgifter och information om att du säljer sexuella tjänster på en anonym dejtingsida. Vad bra att du kontaktar oss för hjälp! Nedan kan du läsa vår bedömning om din situation samt våra rekommendationer om vad du kan göra.

Har det skett ett brott

Du har berättat att en bild på dig och dina kontaktinformationer har publicerats på en anonym dejtingsida. Det har också skrivits att du säljer sextjänster. När någons personliga uppgifter och information samlas och delas på nätet utan tillstånd kallas det för "doxing". Detta är en riktigt allvarlig situation. Personen som har spridit falsk information om dig med ditt foto och kontaktuppgifter har enligt vår bedömning gjort sig skyldig till flera olika brott.

Att utge sig för att vara någon annan på en dejtingsida kan för det första uppfylla kraven för identitetsstöld. För det andra är det väldigt nedsättande att sprida falska uppgifter om att man kan köpa sextjänster från dig. Personen har säkert har säkert förstått att handlingen förolämpar dig och kan orsaka allvarliga konsekvenser. Av denna anledning ska även förutsättningarna för ärekränkning bedömas.

Dessutom har du berättat att du har fått tiotals kontakter till följd av handlingen, varav många har varit oroväckande. Det är helt naturligt att du har börjat frukta för din egen säkerhet. Eftersom person som publicerade dina kontaktinformationer på nätet har orsakat detta genom sina handlingar, kan han eller hon också ha begått ett allvarligare brott, olaga förföljelse.

Vad du borde göra

Nu är det viktigt att bilden och informationen om att du säljer sextjänster tas bort från nätet så fort som möjligt och att identiteten på personen som gjort detta fastställs.

Vi rekommenderar att du gör en polisanmälan så snart som möjligt, helst idag. Det är enbart polisen som har möjlighet att ta reda på förövarens exakta identitet. Din situation verkar vara väldigt akut - du får meddelanden varje dag och du vågar inte röra dig ute längre. Vi rekommenderar därför att du kontaktar polisen per telefon eller genom att besöka polisstationen.

För att polisen ska kunna utreda brottet så effektivt som möjligt är det viktigt att ge polisen åtminstone följande information:

  • En noggrann beskrivning av vad som har hänt och var.
  • När handlingen ägde rum, dvs. den exakta tidpunkten för händelsen (till exempel datum och tider för de olika kontakterna).
  • Vem som har varit inblandad i händelsen (telefonnummer eller e-postadresser till de personer som har kontaktat dig).
  • Alla möjliga bevisningar, till exempel skärmdumpar gällande anmälan till dejtingsidan, innehållet av meddelandena som skickats till dig och samtalsinformation om störande telefonsamtal som har gjorts till dig.
  • Information om situationen fortfarande pågår och vad det har orsakat dig, bland annat rädslan att gå ut.

Skydda dig på sociala medier

Utöver polisanmälan är ett viktigt första steg att rapportera om situationen till sidans administration. Att skapa en fakeprofil bryter vanligtvis, utöver lagen, även plattformens egna communityregler. Vi rekommenderar därför att du anmäler profilen till administrationen och ber dem ta bort bilden och dina kontaktuppgifter från deras plattform omedelbart. Ge dem en heltäckande bild av situationen och dess konsekvenser så att de förstår allvaret i situationen och agerar snabbt.

Ditt välmående är viktigt

Ständiga obehagliga kontakter känns säkert skrämmande. Det är en helt naturlig reaktion.

Det är dock viktigt att du inte känner dig ensam i situationen, utan söker stöd från dina nära och kära. Vid behov kan det vara bra att kontakta professionell hjälp också. Kom ihåg att du inte har gjort något fel. Det är enbart en tillfällighet att just du har blivit utsatt för en sådan otäck och elak handling. Ansvaret ligger helt och hållet på förövaren och det är hen som har gjort fel.

Om du önskar att få hjälp via nätet har Brottsofferjouren en bra sida som ger stöd till alla brottsutsatta. Du behöver inte ha polisanmält brottet för att få stöd. Hos Brottsofferjouren kan du få bland annat gratis samtalsstöd, råd och vägledning. Brottsofferjourernas nationella telefoncentral har normalt öppet måndag-fredag kl. 9.00-19.00, 0200 - 21 20 19. https://www.brottsofferjouren.se/startsida/. Om du vill bara prata med någon på nätet är det också möjligt att chatta konfidentiellt med sakkunniga exempelvis på webbsidan Ärligt talat (http://www.arligttalat.fi) eller via Sekasin-chatten (https://sekasin247.fi/).

Hjälpte vårt svar dig? Tveka inte att kontakta oss om du önskar att få mer information eller hjälp. Vi hjälper dig gärna!

Med hälsningar,
SomeBuddy-teamet