Blog

8/20/2021

Den finska staden Vanda har reagerat på nätmobbning och nättrakasserier som barnen utsätts för. Sociala medier, olika spelplattformar och kommunikationsapplikationer orsakar problem i barnens vardag. Vanda stad vill nu ge eleverna i årskurs 3–9 en trygg skolvardag och säkerställa att det finns hjälp att få med låg tröskel.

3/2/2021

Näthat är tråkigt nog vanligt och förekommer på alla populära sociala medieplattformar. Vilka är de vanligaste formerna av näthat och vad kan de ha för psykologiska konsekvenser? Vilka typer av känslor framkallar näthat och hur kan det påverka en persons beteende på lång sikt?

9/29/2020

Att sprida rykten är en av de vanligaste formerna av nättrakasserier. Otrevliga rykten kan orsaka stor skada även när det händer utanför nätet, men på nätet kan det bli mycket värre, då rykten kan spridas anonymt och okontrollerat till en bred publik. Vad säger lagen om att sprida rykten? Läs svaren på några av de vanligaste frågorna som har uppstått i de fall som rapporterats till oss på SomeBuddy.

6/30/2020

Jobbar du med sociala medier? Är det stressigt att dagligen arbeta inför tusentals granskande ögon? Vi på SomeBuddy vet att influencers och entreprenörer måste utstå ständig kritik vilket kan vara väldigt tungt i längden. Vi vill erbjuda dig möjlighet att kunna jobba på ett tryggt och obekymrat sätt så att du kan koppla av även i den hektiska vardagen.

6/18/2020

Varför du behöver SomeBuddy på din hemskärm? Läs om tre anledningar till varför varje ungdom borde ha SomeBuddy-tjänsten på sin mobiltelefon.

6/9/2020

Spridandet av sexuella filmer eller bilder utan samtycke kallas ofta för hämndporr. För offret kan upplevelsen vara mycket förnedrande och stötande. Konsekvenserna av hämndporr kan vara lika allvarliga som av ett sexualbrott som sker i det verkliga livet. Men är det olagligt att sprida nakenbilder och sexvideor? Vilka krav ställs det? Läs svaret i andra delen av vår bloggserie “Nätbrott eller inte”.

5/13/2020

Att få dick pics har blivit alltmer vanligare på sociala medier. Oftast skrattas de bort, men sexuella trakasserier på nätet är en lika allvarlig företeelse som sexuella trakasserier som sker i det verkliga livet. Läs hur “cyber flashing” d.v.s. cyber-blottning bedöms enligt svensk lag, och hur frågan har lösts i vårt grannland Finland.

10/28/2019

F-Secure och Someturva har inlett ett samarbete som ger F-Secure kunder möjlighet att få tillgång till Someturva, en digital juridisk tjänst specialiserad på sociala medier.

10/25/2019

Sociala medier och onlinespel medför nya utmaningar för familjer. När småbarn växer och ska börja skolan köps de första smartmobiler för förstaklassare. Via mobilen öppnas det en helt ny och främmande värld där barnet är i daglig interaktion med sina familjemedlemmar och vänner.